همیشه از روغن کنجد به عنوان یکی از پرخاصیتترین روغنهای گیاهی یاد میشود اما آیا این موضوع حقیقت دارد؟ آیا واقعا روغن کنجد تا این اندازه که میگویند مفید است؟ آیا میشود در هر نوع غذایی از روغن کنجد استفاده کرد؟
ما در این مقاله قصد داریم به سوالات بالا پاسخ دهیم پس با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله از مجله خبری نیوست می خوانید
روغن کنجد چیست و چگونه تولید میشود؟
روغن کنجد نوعی روغن خوراکیست که مستقیما از تحت فشار قرار دادن کنجد و استخراج روغن آن تهیه میشود. در این روش کنجد از یک طرف وارد یک دستگاه مانند چرخ گوشت شده و از طرف دیگر روغن و تفاله کنجد خارج میشود.
خواص روغن کنجد
روغن کنجد غنی از اسیدهای چرب، ویتامینها و مواد معدنی میباشد که کاربردهای بسیاری در بهبود سلامت افراد دارد. برخی از مهمترین فواید این روغن خوراکی شامل موارد زیر است:
- پیشگیری از بیماریهای قلبی-عروقی: روغن کنجد برای سلامت قلب خواص فراوانی دارد. هر یک چهارم فنجان روغن کنجد حاوی حدود ۶٫۷۵ گرم چربی غیر اشباع، ۷٫۸۴ گرم چربی دارای حلقههای اشباع نشده و ۲٫۵۰ گرم چربی اشباع شده است.
تحقیقات نشان داده رژیم غذایی سرشار از اسیدهای چرب غیر اشباع، برای سلامت قلب بسیار مفیدند. در واقع روغن کنجد ۸۲ درصد اسید چرب غیر اشباع دارد که به پیشگیری از بیماریهای قلبی- عروقی کمک میکند.
- پیشگیری از بیماری آرتروز: بیماری آرتروز یکی از شایعترین بیماریهای استخوانی میباشد که به علت ساییدگی مفاصل، ورم مفاصل و استخوانها و آماس مفصلی استخوانها رخ میدهد. بیش از ۱۵ درصد افراد در سنین بزرگسالی دچار این بیماری مفصلی میشوند. نتایج حاصل از چندین مطالعه نشان داده روغن کنجد به علت دارا بودن کلسیم، منیزیم و مس میتواند به بهبود ورم مفاصل کمک کند.
- بهبود زخمها و مکان سوختگی: استفاده موضعی از روغن کنجد برای بهبود زخمها و مکان سوختگی میتواند به ترمیم بافت آسیب دیده کمک کند و باعث افزایش ساخت پروتئین کلاژن در محل آسیب دیده شود. از طرف دیگر این روغن سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی میباشد که از پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش محافظت میکند و یک ضد آفتاب طبیعی برای بدن به حساب میآید.
- تقویت اعصاب و پیشگیری از افسردگی: روغن کنجد حاوی یک اسید آمینه معروف به نام تیروزین است که مستقیماً با فعالیت سروتونین مرتبط است. سروتونین یک انتقال دهنده عصبی است که بر روحیه ما تأثیر میگذارد. عدم تعادل آن میتواند منجر به افسردگی و استرس شود. به گفته کارشناسان، مصرف غذاهایی که به تولید سروتونین کمک میکنند، به ایجاد احساس مثبت در افراد کمک میکند و استرس مزمن را از فرد دور میکند. روغن کنجد نمونه خوبی از این موادغذایی است و مصرف آن برای تقویت اعصاب و پیشگیری از افسردگی توصیه میشود.
- کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت: روغن کنجد برای افراد مبتلا به دیابت مفید است. نتایج حاصل از مطالعات نشان میدهند، مصرف روغن کنجد به کنترل طولانی مدت قند خون کمک میکند و افرادی که در رژیم غذایی خود از روغن کنجد استفاده میکنند، HbA1c و قند خون ناشتای پایینتری دارند.
- کمک به کاهش کلسترول بد خون (LDL) : مطالعات انجام شده روی ۴۸ نفر بزرگسال که روزانه ۴ قاشق غذاخوری روغن کنجد مصرف کرده بودند، نسبت به گروهی که روغن کنجد مصرف نکرده بودند با کاهش میزان LDL خون همراه بود.
- مفید برای بیماران مبتلا به فشار خون بالا: روغن کنجد برای بیماران مبتلا فشار خون نیز مفید است. نتایج مطالعات نشان میدهند مصرف روغن کنجد به کاهش پراکسیداسیون لیپیدها و افزایش وضعیت آنتی اکسیدانی در بیماران مبتلا به فشار خون بالا کمک میکند.
چگونه روغن کنجد اصل را از تقلبی تشخیص دهیم؟
گاهی ممکن است برخی سودجویان با توجه به ظاهر مشابه روغن کنجد با روغن مایع، به روغن کنجد، روغنهای گیاهی دیگر که قیمت ارزانتری دارند، اضافه کنند و آن را با قیمت بالا بفروشند؛ برای تشخیص خالص بودن روغن کنجد تنها راه آزمایش آن در آزمایشگاه است؛ پس برای اینکه خیالتان از بابت کیفیت و خلوص روغن کنجد راحت باشد، آن را از مکانهای معتبری تهیه کنید که این روغنها را با برگه آزمایش ارائه دهند.
در حال حاضر فروشگاههای محدودی هستند که این آزمایش را بر روی روغن کنجدشان انجام میدهند. درکام یکی از این فروشگاهها است که شما میتوانید برای خرید روغن کنجد اصل به آن مراجعه کنید.
در تهیه چه نوع غذاهایی میتوان از روغن کنجد استفاده کرد؟
روغن کنجد نقطه دود پایینی دارد و نسبت به حرارت بالا حساس است. این روغن در دمای بالا ترکیبات سرطانزا آزاد میکند پس نباید از آن در سرخ کردن مواد غذایی استفاده شود اما استفاده از آنها در پخت و پز معمولی و بر روی انواع سالاد بلامانع است.
مرجع: https://www.healthline.com/nutrition/sesame-oil-benefits