آنچه در این مقاله از مجله خبری نیوست می خوانید
دلایل مصرف روزانه ویتامین K و معرفی منابع و عوارض کمبود آن
دلایل مصرف روزانه ویتامین K
چرا ویتامین K بخوریم ؟
?توقف خونریزی
?کاهش خطر آلزایمر
?کاهش رسوب در شریان
?درمان سرطان پروستات
?هدایت کلسیم به استخوان
⚪️گوجه ، پیاز و …سرشار از ویتامین K هستند!
ویتامین K، یک ویتامین محلول در چربی، نقشی مهم در حفظ سلامت استخوان و قلب ایفا می کند. اصطلاح ویتامین K به خانواده ای از ترکیبات با ساختار شیمیایی مشترک 2-متیل-1، 4-نفتوکینون ارجاع می شود. این ترکیبات شامل فیلوکینون (ویتامین K1) و یک سری مناکینون ها (ویتامین K2) می شوند.
نشانه های کمبود ویتامین K
کمبود ویتامین K می تواند به اختلال در لخته شدن خون، خونریزی افزایش یافته و پوکی استخوان منجر شود. برخی از نشانه های کمبود این ویتامین شامل کبودی آسان، ترشح از بینی یا لثه، دوره های قاعدگی سنگین، خونریزی دستگاه گوارش، خون در ادرار و خونریزی بیش از حد از جای زخم، سوراخ ها، تزریق ها یا برش های جراحی می شوند.
افراد مبتلا به سوء تغذیه مزمن، معتاد به الکل یا بیماری هایی که از جذب ویتامین ها از مواد غذایی جلوگیری می کنند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به کمبود ویتامین K قرار دارند.
علائم و عوارض ناشی از کمبود ویتامین k
ازآنجاییکه تقریباً نسبت به دیگر ویتامینها، ویتامین K کمی ناشناختهتر است، ممکن شناخت بیماری ها و علائم ابتلا به کمبود ویتامین k برای ما مجهول مانده باشد. در مورد این ویتامین مهمترین نکتهای که وجود دارد این است که به گفته کارشناسان کمبود ویتامینK در نوزادان شایعتر است. این به این معنا نیست که بزرگسالان از چنین مشکلی در امان هستند، بلکه باید بدانید که بزرگسالانی که از داروهای ضد انعقاد، آنتیبیوتیکهای مداخلهگر در تولید و جذب ویتامین K، میزان بالایی از ویتامین A یاE مصرف میکنند بیشتر مستعد ابتلا به کمبود ویتامین K هستند. همچنین کمبود این ویتامین میتواند ناشی از بیماریهایی باشد که مانع از جذب صحیح چربی میشود. بهطورکلی علائم ابتلا به کمبود ویتامین k عبارتاند از:
- کبودشدن بدن
- ظاهر شدن لختههای خونی کوچک زیر ناخنها
- تیره شدن رنگ مدفوع یا وجود خون در آن
- وجود خون در غشاء مخاطی
عوارض مصرف بیرویهی ویتامین K
اگر قصد دارید این ویتامین را به شکل دارو مصرف کنید، چنانچه در دوز تجویزشدهی پزشک مصرف شود، مشکلی پیش نخواهد آمد و ضرر و عوارضی ندارد. اما اگر بهصورت به رویه مصرف شود میتواند بیماریهای سخت و جبرانناپذیری را ایجاد کند.همچنین این ویتامین به شکل دارویی با برخی از داروها تداخل دارویی دارد، داروهایی مانند اسیدها، داروهای رقیقکننده خون، آنتیبیوتیکها، آسپرین و داروهای سرطان، تشنج، کلسترول بالا و …. . به همین دلیل حتماً باید تحت نظر پزشک مصرف شود.دلایل مصرف روزانه ویتامین K
درمان و جلوگیری از کمبود ویتامین K
همانطور که قبلتر هم گفتیم ویتامین K در بسیاری از منابع غذایی گیاهی و جانوری به مقدار مناسبی یافت میشود که با خوردن یک فنجان استاندارد روزانه از این گیاهان میتوان کمبود ویتامین k در بدن را جبران کرد. گیاهانی مانند گیاهان برگ تیره مانند اسفناج، بروکلی و… که دارای مقادیر مناسبی از ویتامین K1 هستند. بسیاری از سبزیهای دیگر شامل هویج، بلوبری، کدوحلوایی و کاهو نیز حاوی ویتامین K1 هستند. بهغیراز منابع گیاهی منابع حیوانی هم برای جبران کمبود ویتامین k وجود دارد که منابع حیوانی شامل گوشت خوک، مرغ، زرده تخممرغ، پنیر و سویای تخمیر شده میشود که دارای ویتامین K2 هستند.
نظیم لخته شدن خون
یکی از عملکردهای اولیه ویتامین K تنظیم لخته شدن خون محسوب می شود، که نیازمند مجموعه ای خاص از مولکول ها است که به طور مداوم در جریان خون گردش می کنند.
همچنین، ویتامین K به انتقال کلسیم در سراسر بدن کمک می کند، که برای تنظیم لخته شدن خون مورد نیاز است.
به طور همزمان، ویتامین K به بهبود اختلالات خونی به نام سندرم میلودیسپلاستیک کمک می کند. همچنین، این ویتامین برای معکوس کردن آثار داروهای رقیق کننده خون هنگامی که بیش از اندازه مصرف می شوند، کاربرد دارد. افزون بر این، ویتامین K در پیشگیری از مشکلات لخته شدن خون در نوزادان نقش دارد.
بهبود سلامت استخوان
ویتامین K نقش مهمی در بهبود سلامت استخوان و کاهش خطر شکستگی آن ایفا می کند. دریافت ویتامین K به طور ویژه برای بانوان یائسه که در معرض خطر پوسیدگی استخوان قرار دارند، مهم است.
بدن به ویتامین K برای استفاده از کلسیم در استخوان سازی نیاز دارد. مقدار کافی از ویتامین K، به ویژه ویتامین K2، برای استئوکلسین فعال، پروتئینی که در خون گردش می کند و یون های کلسیم را به ماتریس استخوان پیوند می دهد و از این رو، استخوان را قویتر می سازد، نیاز است.
افرادی که دارای مقادیر کافی از ویتامین K هستند، تراکم استخوانی بیشتری دارند، در شرایطی که سطوح پایین این ویتامین با پوکی استخوان پیوند خورده است.
پشتیبانی از سلامت قلب
ویتامین K برای سلامت قلب یک ماده مغذی خوب محسوب می شود. این ویتامین به واسطه جلوگیری از ساخت مواد معدنی در شریان ها به کاهش فشار خون کمک می کند. این شرایط به قلب اجازه می دهد آزادانه خون را به سراسر بدن پمپ کند. دلایل مصرف روزانه ویتامین K
ویتامین K به کاهش التهاب و محافظت از سلول های موجود در رگ های خونی، هم سرخرگ ها و هم سیاه رگ ها، کمک می کند. این شرایط به نوبه خود احتمال ایست قلبی یا حملات قلبی را کاهش می دهد.
مبارزه با سرطان
به واسطه آثار ضد سرطانی، ویتامین K در مبارزه با سرطان های روده بزرگ، معده، کبد، دهان، پروستات و بینی نقش ایفا می کند.
مطالعه ای که در سال 2003 در نشریه Alternative Medicine Review منتشر شد، نشان داد، از 30 بیمار مبتلا به یک نوع سرطان کبد که ویتامین K1 خوراکی دریافت کرده بودند، بیماری در شش بیمار تثبیت شد، هفت بیمار واکنش نسبی نشان دادند و هفت بیمار بهبود عملکرد کبد را تجربه کردند.
اگر به سرطان مبتلا هستید یا سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری را دارید باید از مصرف ویتامین K به میزان کافی اطمینان حاصل کنید و در همین راستا، حتی ممکن است نیازمند افزودن مکمل ویتامین K به رژیم غذایی خود باشید.
ویتامین k در پیشگیری از تشکیل سنگ کلیه موثر است.
ویتامین k علاوه بر ساخت پروتئین لازم برای تشکیل لخته های خون، چندین پروتئین دیگر برای خون، استخوان ها و کلیه ها نیز تولید می کند.
افزایش حساسیت به انسولین
ویتامین K برای افزایش مقاومت به انسولین و کاهش خطر ابتلا به دیابت مفید است. همان گونه که پیشتر اشاره شد، دو نوع ویتامین K شامل K1 و K2 وجود دارند.
کاهش درد قاعدگی و خونریزی شدید
ویتامین K عاملی کلیدی در انعقاد خون است و بدون آن خون به طور موثر و درست لخته نمی شود. این شرایط می تواند به خونریزی شدید طی قاعدگی منجر شود که درد و گرفتگی عضلات هر چه بیشتر را به همراه دارد.
به طور همزمان، ویتامین K گرفتگی های عضلانی ناشی از سندرم پیش از قاعدگی (PMS) و دیگر دردهای قاعدگی را به واسطه تنظیم عملکرد هورمون ها کاهش می دهد.
بهترین منابع ویتامین K
برای دریافت ویتامین K همواره می توانید مصرف مکمل ها را پس از مشورت با پزشک مد نظر قرار دهید. با این وجود، منابع طبیعی بسیاری نیز برای این ویتامین در دسترس هستند.
سبزیجات برگدار و سبزیجات چلیپایی دو نمونه از بهترین منابع برای ویتامین K محسوب می شوند. از آن جمله می توان به کلم کیل، برگ کولارد، اسفناج، برگ شلغم، برگ چغندر سوئیسی، جوانه های بروکسل، گل کلم، جعفری، بروکلی، مارچوبه و کاهو اشاره کرد.
از دیگر منابع غذایی برای این ویتامین می توان ناتو (سویای تخمیر شده)، آلو، خیار، جگر گاو، چای سبز، سبزیجات دریایی، ماهی، تخم مرغ، ریحان خشک شده، سبوس گندم، و فرآورده های لبنی تخمیر شده مانند ماست و پنیر را مد نظر قرار داد.