مشکلات گوارشی و چگونگی مصرف میوه و توصیه های مفید
مشکلات گوارشی و چگونگی مصرف میوه
بیماری های گوارشی ارتباط بسیار مستقیمی با نوع تغذیه افراد دارد؛ با ماشینی شدن جوامع از جمله کشور ما و ورود برخی سبک های غذایی مانند مصرف غذاهای آماده و بی نظمی در صرف غذا همچون بدخوری ها، پرخوری ها و سریع خوردن و کامل نجویدن غذاها، شیوع بسیاری از مشکلات و به تبع آن بیماری های گوارشی نیز افزایش یافته است.
به گفته متخصصان تغذیه این عوامل سبب بروز مشکلات گوارشی مانند ریفلاکس (بازگشت غذا از معده) یا به اصطلاح عام ترش کردن و نفخ شدید و تجمع گاز در معده پس از صرف هر وعده غذایی می شود و در صورت عدم اصلاح سبک غذایی می تواند به بیماری های معده مانند التهاب و زخم معده که با سوزش سر معده آغاز می شود، منتهی شود.
حتی به گفته پزشکان و متخصصان گوارش، علل بسیاری از سرطان ها که شایعترین نوع آن در ایران سرطان معده است، می تواند همین مشکلات گوارشی باشد که به ظاهر پیش پا افتاده هستند.
به گفته متخصصان تغذیه این عوامل سبب بروز مشکلات گوارشی مانند ریفلاکس (بازگشت غذا از معده) یا به اصطلاح عام ترش کردن و نفخ شدید و تجمع گاز در معده پس از صرف هر وعده غذایی می شود و در صورت عدم اصلاح سبک غذایی می تواند به بیماری های معده مانند التهاب و زخم معده که با سوزش سر معده آغاز می شود، منتهی شود.
حتی به گفته پزشکان و متخصصان گوارش، علل بسیاری از سرطان ها که شایعترین نوع آن در ایران سرطان معده است، می تواند همین مشکلات گوارشی باشد که به ظاهر پیش پا افتاده هستند.
چرا برخی افراد با مصرف میوه دچار دل درد یا دیگر مشکل های گوارشی می شوند؟
۲ گروه از عوامل در این میان دخیل اند؛ اول اینکه در میوه ها قندی وجود دارد به نام فروکتوز، تمام افراد وقتی حجم زیادی از میوه که سرشار از فروکتوز است، می خورند دچار علایمی مانند نفخ، دل پیچه و اسهال می شوند. تقریبا ۸۰درصد افراد سالم جامعه نمی توانند بیش از ۸۰گرم فروکتوز در روز دریافت کنند پس مصرف مقدار زیاد میوه در صورتی که یکباره خورده شود (نه به تناوب و در طول روز) باعث بروز این علایم می شود. البته درصد کمی از افراد (یعنی حدود ۲۰درصد)، نمی توانند حتی ۲۰ گرم فروکتوز را جذب و هضم کنند. به همین دلیل حتی با مصرف حجم کم میوه هم دچار علایم گوارشی می شوند. گروه دوم علایمی که با میوه ها ایجاد می شوند، با مشکل عدم تحمل دستگاه گوارش مرتبط است. این واکنش آلرژیکی به یک ماده غذایی، در یک چهارم تا یک پنجم افراد جامعه وجود دارد. برخی از این واکنش های حساسیتی شبیه آلرژی های پوستی یا تنفسی است که خیلی سریع رخ می دهد. یعنی فرد با مصرف ماده غذایی دچار علایمی مثل تنگی نفس، خارش، کهیر، تورم لب، اسهال شدید و ترش کردن می شود. این حالت ها خیلی شایع نیست. گروه شایع تر عدم تحمل ها، آنهایی است که دیرتر رخ می دهند و با فاصله بیش از ۱ تا ۲ ساعت بعد از مصرف ماده غذایی بروز می کنند. احتمال بروز این علایم با مصرف کدام میوه ها بیشتر می شود؟ هر فردی بنا بر تجربه شخصی اش می تواند متوجه شود بدنش به کدام میوه یا سبزی یا ماده غذایی واکنش نشان می دهد. گرچه تست های تشخیصی و آزمو ن های خونی نیز برای تشخیص عدم تحمل وجود دارد. البته برخی موادغذایی از نظر ایجاد عدم تحمل معروف تر هستند. مثلا مواد حاوی ترکیب های شبه هیستامین مانند موز، کیوی، هندوانه و خربزه. برخی دیگر از میوه ها به خصوص میوه های تابستانی از جمله گیلاس و آلبالو نیز دارای مواد محرکی اند که باعث انقباض ها و تحریک های گوارشی می شوند. اگر کسی به میوه خاصی عدم تحمل گوارشی نشان داد، باید آن را از برنامه غذایی اش حذف کند؟ بله، راه حل این مشکل اجتناب از مصرف آن ماده غذایی است.