آنچه در این مقاله از مجله خبری نیوست می خوانید
مواد قندی و افزایش عصبانیت افراد روش های کنترل عصبی شدن
مواد قندی و افزایش عصبانیت افراد
افرادی که بسیار عصبی هستند به مدت ۴هفته عسل، خرما، پسته، ارده، حلوا ارده، شیره خرما، روغن کنجد و سرخ کردنی میل نکنید. عصرها یک گل کاهو با سکنجبین میل کنید.در کنترل عصبانیت شدید بسیار مفید است.
خشم یا عصبانیت وضعیتی روانیاست که درگسترهٔ آزردگی اندک تا غضب شدید میگنجد. معلولهای فیزیکی خشم شامل، تندشدن ضربان قلب، افزایش فشار خون و میزان آدرنالین در خون است و حتی تغییرات شدید در چهره از دید عدهای، خشم بخشی از واکنش مغز به بیمناکیاش از درد است. هنگامی که شخص خودآگاهانه تصمیم به اقدام میگیرد تا بلافاصله رفتار تهدیدکنندهٔ نیروی بیرونی دیگری را متوقف کند، خشم احساس غالب (رفتاری، ذهنی و کالبدشناختی) در وی میشود. خشم را یکی از حالات طبیعی انسانها میدانند که در واقع راهی است برای نجات دادن یا حفظ کردن فرد از یک نگرانی یا خطری که در حال وقوع است.
نمودهای خارجی خشم را در حالات چهره و بدن، واکنشهای کالبدشناختی و گاه رفتارهای تهاجمی در ملأ عام میتوان یافت. مثلاً جانوران و انسانها صدایشان را بالا میبرند، میکوشند که بزرگتر جلوه کنند، دندانهایشان را برهم میسایند و خیره میشوند. خشمْ الگویی رفتاریاست که برای مواجهه با تعرضکنندگان بروز داده میشود تا از رفتار تهدیدکنندهشان دست کشند. مواد قندی و افزایش عصبانیت
همهی ما از عوامل استرسزایی که هر روز و هر ساعت اعصاب و روان ما را تحریک میکنند آگاهیم. در این زمینه برخی غذاها هم تصمیم به عصبانی کردن ما گرفتهاند. در واقع مصرف این غذاها شما را نسبت به تأثیرات این عوامل استرسزا تحریکپذیرتر میکند. بنابراین شما در اثر کوچکترین تحریک از کوره در میروید. پس غذاها اینگونه شما را غمگین، بدخلق و عصبانی میکنند. هیچ کس دوست ندارد اینگونه کم حوصله باشد. و البته هیچ کس یک فرد تحریکپذیر و بیحوصله را دوست ندارد. بنابراین در این مقاله با هم به بررسی مهمترین غذاهای تحریککننده و عصبانی کننده میپردازیم.
چیپس سیبزمینی
ممکن است خواندن این جمله یک ضربه روحی برای دوست داران سیبزمینی باشد، اما چیپس سیبزمینی متهم ردیف اول در میان غذاهای تحریککننده و ایجاد عصبانیت است. این ویژگی چیپس سیبزمینی به خاطر سرخ شدن عمیق و کامل آن در روغن است و چربیهای امگا 6 موجود در روغن سرخ کردنی که با ورود به بدن، مانع عملکرد صحیح چربیهای امگا 3 میشود. چربیهای امگا 3 چربیهای متفاوتی هستند که در تنظیم خلق و خو بسیار تأثیرگذارند و باعث تحکیم رفتار میشوند.
بنابراین ممانعت از عمل و اثر آنها بر بدن احتمال صبور بودن و شکیبایی را در فرد کاهش خواهد داد. پس تا جای ممکن مصرف چیپس سیبزمینی در رژیم غذایی روزانه خود را کاهش دهید. فراموش نکنید چیپس سیبزمینی با ارائه کالری بالا و البته کمترین میزان مواد مغذی به بدن شما، در ایجاد چاقی و در نهایت بیماری دیابت، فشارخون، چربی خون و … نقش بسیار مهمی دارد.
بادامزمینیهای بستهبندیشده
بادامزمینی بستهبندیشده که در تمام مغازهها به فروش میرسد را همه میشناسیم. این بادام زمینی فراوری شده سرشار از سدیم، افزودنیهای طعمدهنده و رایحههای مصنوعی است که میتواند با اختلالاتی نظیر مشکلات تنفسی، خسخس کردن سینه، میگرن و احساس سوزش و ضعف عضلانی در ارتباط باشد. در عوض بهتر است بادامزمینی و سایر مغزهای تازه و بدون نمک یا حداقل فراوری نشده را انتخاب کنید.
نوشیدنیهای قندی کربوهیدراتی
نوشابهها و نوشیدنیهای قندی نه تنها باعث تحریک رفتار و خلقوخوی فرد میشوند، بلکه جدا برای سلامت کلی بدن مضر است. این نوشیدنیها سرشار از قندهای شیرین و نیز شیرینکنندههای مصنوعیاند. از این رو، وقتی شما این نوشابه را میخورید، این حجم بالای قند در بدن به چربی تبدیل میشود و در نهایت تأثیر قند بر بدن را به صورت کاهش شادی و خوشحالی و تبدیل شخص به فرد عصبانی بر جای میگذارد. فراموش نکنید جایگزینهای بسیاری برای این نوشابهها وجود دارد. مثل چای یخ خانگی، آب میوههای طبیعی و خنک، و حتی آبهای طعم دار شده با تکههای میوه!
شیرینیها و پیراشکیها
دل خوشی امروزهی بسیاری از افراد برای شروع یک روز جدید، خوردن شیرینی بزرگ داخل یخچال است! بله متأسفانه شیرینی و پیراشکی نه تنها سرشار از قند و شکر و البته روغن و کالریاند، بلکه مصرف آنها میتواند دلیل عصبانیت و کج خلقی باشد. ممکن است تا به حال خوردن شیرینیها از عادات همیشگی شما در صبحانه باشد، اما جدا زمان آن رسیده تا مصرف آنها را کاهش دهید. فراموش نکنید مصرف آنها به تحریکات روزمره و عامل استرسزا قدرت خواهد داد تا شما را مضطرب و خشمگین کنند. برای شروع، بهتر است شیرینیهای کمشیرینتر و تهیه شده از غلات کامل و سبوسدار را جایگزین آنها کنید. این شیرینیها علاوه بر داشتن قند کمتر، به دلیل وجود سبوس، با کنترل اشتها راه کمکی کاهش وزن را ارائه میدهد.
مارگارین
اگرچه شعارهای گستردهای در تمام دنیا فریاد میزند که مارگارین یک روغن خوب است و هیچ ضرری برای سلامتی ندارد، اما واقعیت آن است که همین مارگارین متظاهر هم سرشار است از چربیهای امگا 6 که تأثیر زیادی بر تغییر خلق و خو دارد. مارگارین یک غذای واقعی نیست. به همین خاطر بدن در مواجه با این ترکیب گیج میشود که چگونه با این همه چربی سر کند! پس چرا به جای مصرف مارگارین کرههای گیاهی را انتخاب نکنیم؟ مواد قندی و افزایش عصبانیت
بیقراری، تعریق زیاد، بی خوابی و افزایش ضربان قلب را به همراه دارد. از این رو، توصیه میشود که از نوشیدن بیش از ۳ تا ۴ فنجان قهوه در روز خودداری شود.
یکی از آرامش بخشترین سبزیها در مواقع استرس، کاهو و کرفس است. این سبزی دارای گروهی از ترکیبات به نام فیتالیدها بوده که مدر ( ادرار آور ) است و برای سیستم عصبی مرکزی یک آرامش بخش و ضدتشنج به حساب میآید.هورمون سروتونین که در تنظیم روند خواب، دمای بدن، کنترل عصبانیت نقش دارد و هم چنین ملاتونین که عامل مهمی در تشخیص روز و شب و وقت خواب و بیداری است، آرام بخشهای طبیعی بدن به شمار میروند. استرس با کاهش سطح ملاتونین میتواند سبب بیخوابی شود.موز شامل مقادیری از ملاتونین و سروتونین است که دو عامل مهم در آرامش خواب و راحت هستند. همچنین مقادیر منیزیم در موز اثر آرام بخش بر روی عضلات دارد.اسید آمینه تریپتوفان که در منابع غذایی حیوانی مانند لبنیات یافت میشود میتواند در بدن تبدیل به هورمون آرام بخش سروتونین شود. همچنین کلسیم موجود در شیر باعث تحریک مغز در استفاده از تریپتوفان میشود. یکی دیگر از مواد غذایی آرام بخش مغز بادام است که شامل هر دو عامل مهم خوب خوابیدن یعنی تریپتوفان و منیزیم میباشد. ویتامین B12
کمبود فولیک اسید و ویتامین B12 نیز میتواند عوارضی مانند اختلالات خلقی، واکنشهای روان پریشانه نظیر توهم و نادرست انگاری ، گیجی ، سردرگمی، رفتار خشونت آمیز، خستگی، فرسودگی، بیخوابی، کاهش توانایی را به همراه دارد. فولیک اسید در بسیاری از مواد غذایی گیاهی و حیوانی مانند سبزیجات دارای برگ سبز به خصوص اسفناج، مارچوبه و براکلی و سایر سبزیجات، مانند قارچ، سیبزمینی و نیز نان و گندم کامل (یا سبوس)، حبوبات، جگر و گوشت گاو کمچربی وجود دارد. ویتامین B12 یا کبالامین نیز در جگر، شیر، تخممرغ، ماهی، پنیر، گوشتهای عضلات یافت میشود.بنابراین، با تنظیم برنامه غذایی صحیح، کافی، متعادل و متنوع، میتوان با استرس که شاید یکی از پیامدهای مهم زندگی صنعتی و شهری است مقابله کرد. ضمن اینکه ورزش و تحرک جسمی کافی به رفع خستگی و افزایش کارایی عضلانی کمک زیادی خواهد کرد. مواد قندی و افزایش عصبانیت
ویتامینهای گروه B
یکی از هورمونهای ترشح شده در موارد بروز استرس هورمون کورتیزول است. این هورمون در پاسخ به استرس، ویتامینهای گروه B را مصرف و سبب کمبود این ویتامینها میشود. ویتامینهای گروه B در متابولیسم بدن و تولید انرژی از غذاهای دریافتی ضروری است. این در حالی است که معمولا در مواقع بروز استرس افراد به خوردن مواد غذایی پرکالری تمایل دارند که سبب تشدید مشکل میشود. بنابراین برای داشتن آرامش همیشه به مقدار کافی از مواد غذایی حاوی ویتامینهای گروه B مانند انواع گوشت، جگر، غلات، نان سبوسدار و جوانه گندم استفاده کنید. دانههای کنجد ، سویا و سبزیجات برگ سبز تیره غنی از چربیهای امگا 6 بوده که برای عملکرد صحیح سیستم عصبی و درمان خستگی زودرس مفید هستند. روغن آفتابگردان و جوانه گندم به دلیل دارا بودن ویتامین E از صدمات اکسیداتیو ایجاد شده توسط رادیکالهای آزاد در ساختمان سلول جلوگیری میکنند.
ویتامین C
مرکبات به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدانها، ویتامین C، آلفا و بتا کاروتن از اعصاب در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت میکنند و برای رهایی از فشارهای روحی و اضطراب و بیخوابی مفید هستند. هم چنین حاوی اسید فولیک بوده که برای عملکرد صحیح دستگاه عصبی لازم است. از منابع سرشار ویتامین C میتوان به سبزیجات دارای برگ سبز، سایر سبزیجات مانند گوجهفرنگی، فلفل فرنگی و فلفل دلمهای، میوههایی مانند مرکبات، کیوی و توتفرنگی اشاره کرد که در حفظ سلامت سیستم عصبی و پیشگیری از خستگی نقش مهمی دارد. این ویتامین در تولید انتقالدهندههای عصبی سروتونین و تولید مادهای به نام کارنیتین موثر است که در تنظیم فعالیت سلولهای عصبی و پیشگیری از خستگی نقش مهمی دارند.
پروتئین
بوقلمون، مرغ و ماکیان از منابع مناسب پروتئینی به حساب می آیند. غذاهای پروتئینی در عرض چند دقیقه دوپامین و اپی نفرین را بالا میبرند و به دلیل دارا بودن تریپتوفان که پیش ساز سروتونین است قادر به افزایش سطح این ماده در مغز هستند. سروتونین از عوامل آرامش بخش میباشد. ساردین، ماهیهای چرب آبهای عمیق به علت داشتن اسیدهای چرب امگا 3 که برای تکامل سیستم عصبی و برای سلامت مغز و اعصاب لازم و نقش مهمی در مقابله با افسردگی دارند. اسیدهای چرب امگا 3 در فرایند یادگیری و شناخت نقش دارد. اسیدهای چرب امگا 3 با کاهش عصبانیت، افسردگی و اضطراب همراه است. همچنین نشانههای کمبود این اسیدهای چرب در کودکان مبتلا به بیش فعالی مشاهده شده است. روغن زیتون، بادام و گردو نیز به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 برای حفاظت از سیستم عصبی و بهبود افسردگی توصیه میشود.