برای رفع این مشکل حتما رب را به یک ظرف شیشه ای انتقال دهید.
ترفندهای نگهداری رب گوجه فرنگی برای مدت طولانی
۱. رب را داخل فریزر نگهداری کنید
بهترین راهکار نگهداری رب گوجه فرنگی برای مدت طولانی و پیشگیری از کپک زدن آن، قرار دادن رب در فریزر است. به این روش شما میتوانید با خیال راحت رب گوجه خود را برای چند ماه نگهداری کنید. بهترین روش برای قرار دادن رب داخل فریز، ریختن رب گوجه داخل کیسه فریزی و پهن کردن آن است. به طوریکه ضخامت لایه رب، در حدود یک سانتیمتر باشد. به این روش برای هر بار مصرف به راحتی میتوانید یک تکه از رب یخ زده را جدا کرده و بقیه را در فریزر قرار دهید. مطمئن باشید دمای فریزر رب گوجه رو تا ماهها سالم نگه میدارد.
۲. رب را داخل ظرف شیشهای نگه دارید
بهترین ظرف برای نگهداری رب گوجه، ظرف شیشهای است؛ بنابراین بهتر است بعد از باز کردن قوطی کنسرو رب بلافاصله محتویات آن را به داخل ظرف شیشهای منتقل کنید. زیرا احتمال بروز واکنش بین یکی از اجزای ترکیب ماده غذایی (به ویژه ماده اسیدی) با دیواره فلزی جداره داخلی قوطی کنسرو زیاد است. استفاده از این راهکار برای همه قوطیهای کنسروی مانند کنسرو میوهها، کنسرو ذرت و … که نیاز به نگهداری طولانی دارند، ضروری است.
۳. یک لایه نازک روغن بر روی رب بریزید
همانطور که گفته شد، مهمترین دلیل ایجاد کپک بر سطح رب گوجه فرنگی، واکنش آن با اکسیژن هوا است. یکی از راهکارهای قدیمی نگهداری رب گوجه فرنگی در منزل، ریختن لایه نازکی روغن روی ظرف رب است. این کار سبب میشود که اکسیژن رسانی به رب گوجه متوقف شود و رب دیگر کپک نزند.
۴. رب را در ظرفهای کوچک قرار دهید
اگر رب را در حجم زیاد تهیه کردهاید، حتما بعد از بازشدن در ظرف اصلی، رب را در ظروف کوچک و دردار، تقسیمبندی و در طبقات بالایی یخچال نگهداری کنید. بهتر است، از شیشههای مخصوص طراحی شده برای نگهداری رب استفاده کنید که یک حلقه و بَست در اطراف آن وجود دارد، تا از ورو هوا تا حد ممکن جلوگیری کند. همچنین رب گوجه را یکجا داخل ظرف نریزید، بلکه هر چند قاشق که میریزید، قاشق را چند بار بصورت خطی در ظرف حرکت دهید تا حباب یا فضایی از هوا در زیر رب باقی نماند تا موجب کپک زدن و فساد رب در آینده شود.
۵. از قاشق تمیز و خشک کنید
یک توصیه قدیمی برای نگهداری رب گوجه فرنگی برای مدت طولانی و جلوگیری از کپک نزدن آن، استفاده از قاشق خشک و تمیز برای برداشتن رب است؛ بنابراین توصیه میشود هرگز قاشق چرب یا خیس را داخل ظرف رب خود نزنید.
مصرف رب کپک زده ممنوع!
کپکها در طول رشد خود، مادهای به نام مایکوتوکسین تولید میکنند که برای سلامتی انسان مضر است. نتایج تحقیقات متخصصان نشان داده است، مایکوتوکسین در طولانی مدت سبب بروز بیماریهای مزمن میشود و بعضی از انواع آن نیز ممکن است باعث بروز سرطان کبد شود. کپکها در محیط گرم و مرطوب رشد میکنند، بنابراین اولین اقدام برای پیشگیری از کپک زدن مواد غذایی نگهداری آنها در محیط خنک و خشک است.
مصرف هر نوع ماده غذایی که کپک زده باشد برای سلامتی مضر است و حتی برداشتن قسمت کپک زده و مصرف باقیمانده آن که به نظر سالم میآید نیز توصیه نمیشود. وقتی یک ماده غذایی کپک میزند، نشان دهنده وجود قارچ در آن است بنابراین حتی اگر قسمت کپک زده را از رب خارج کنید، احتمال وجود اسپورهای قارچ و سم موجود در آن در بقیه رب وجود دارد. از آنجایی که اسپورهای قارچ با چشم غیر مسلح مشاهده نمیشوند و سم نیز تنها با انجام آزمایشات شیمیایی تشخیص داده میشود، بنابراین، این تصور که، چون دیگر داخل ظرف کپک دیده نمیشود، مصرف آن اشکالی ندارد، غلط است.